dimecres, 13 d’abril del 2011

Conferència sobre Víctor Jara, l'exemple de la MÚSICA I ELS DRETS HUMANS

Víctor Jara | Memoriaviva.com
El dimecres dia 13 d’abril ha vingut el conferenciant i artista Mauricio Campos i la seva companya de grup, Maria José Dakote. Han vingut expressament per parlar-nos amb profunditat de la vida de Víctor Jara, un dels millors cantautors del món, el millor a Xile.

Víctor Jara va néixer el 28 de setembre de l’any 1932, d’una família pagesa de Ñuble. Quan va ser més gran, va ser militant del partit comunista de Xile, fet que més endavant l’hi va provocar la mort. Als pocs anys de començar la seva carrera professional com cantautor, es va unir al grup musical CuncuménEn aquest grup va conèixer a Violeta Parra, que el va animar a continuar tocant música Folklore tradicional del país. Uns anys més tard va casar-se amb Joana Jara, amb la qual va tenir una filla. Víctor Jara va formar una amistat amb el president electe Salvador Allende, el qual el va nomenar conseller de cultura del país, l’any que el partit comunista va començar a dirigir políticament Xile.

El mateix dia que el cantautor estava fent una conferència/concert a la Universitat Tècnica de Xile, el cap militar August Pinochete va proclamar el cop d’estat, l'11 de setembre de 1973. Aquell mateix dia, els militars van rodejar la Universitat i el cantautor va ser detingut, juntament amb els professors i els alumnes presents. Després d’aquesta detenció, va ser detingut durant uns dies al Estadi... (que més tard va ser anomenat Estadi Víctor Jara). Durant aquell període al estadi, va rebre fortes tortures; van trencar-li els dits de les mans perquè no pogués tocar més la guitarra, també van sotmetre’l a fortes càrregues elèctriques per fer-lo patir. Ell sabia perfectament que havia de morir tard o d’hora, però això no el va impedir escriure el seu últim poema, ara recordat per aquella gent que van aconseguir fugir d’aquell estadi. El dia 16 de setembre de 1973 del mateix any, un militar anomenat 'El príncipe' el va tancar a una sala en privat i va jugar cínicament a la Ruleta Russa. Al cap de pocs minuts més tard, Víctor Jara era mort per una bala directa al crani. Van ordenar afusellar-lo i tirar-lo al carrer, perquè tot plegat semblés que hagués set mort a causa de no complir les ordres de no sortir al carrer. La seva dona el va trobar amb 41 trets de bala al cos, després de varis dies buscar-lo desesperadament.

El 'Príncipe' durant l'acció de la FUNA.
Després d’acabar-se la dictadura a Xile, un grup de persones van aconseguir assabentar-se de les dades personals de l’assassí del cantautor, així que tot formant una Funa (grup de persones units per fer públic un assassí desconegut), van dirigir-se al seu lloc de treball (a més de ser assassí, treballava per l’Estat), van accedir al seu despatx i van acusar-lo brutalment del seu delicte passat. Per sort, aquestes imatges van ser gravades i publicades. La cadena de televisió catalana TV3, va fer un reportatge sobre aquest fet. Podeu veure el reportatge en tres parts; Part 1 | Part 2 | Part 3.

Actuació de Mauricio Campos y Maria José Dakote | Arxiu cdsdretshumans

1 comentari: